Din 2050, romanii nu vor mai putea parcurge cu mașinile personale pe combustie mai mult de 6.500 de km pe an și nici nu vor mai putea circula singuri în mașini. Sunt reguli adoptate deja de Guvern și fac parte dintr-un plan de măsuri prin care România ar urma să devină neutră din punctul de vedere al gazelor cu efect de seră. În transporturi, nivelul acestor gaze trebuie să ajungă zero.
România își propune să devină neutră din punct de vedere climatic cel târziu în anul 2050. Mijloacele de transport care folosesc combustibili fosili sunt direct vizate de măsurile care se iau între timp.
O mașină ar putea să parcurgă 6.500 de kilometri pe an, un autovehicul destinat transportului de persoane doar 64.500 de kilometri pe an, iar un autovehicul destinat transportului de mărfuri doar 8,900 de kilometri pe an.
Dan Trifu, președinte Eco-Civica: În acest sens nu vom mai avea voie să circulam mai mult de două persoane în autoturismul personal și măsurile impuse trebuie respectate pentru că ele nu fac altceva decât să protejeze mediul, să încercam să limitam schimbările climatice.UE ne impune ca până în 2030 să circulam cu trenurile cu 160 km pe oră.
De asemenea, până în 2050, toată Uniunea Europeană va avea magistrale feroviare pe care să se circule cu 300 km pe oră. Un lucru greu de îndeplinit, spun la unison șoferii chestionați azi în trafic. În ceea ce privește limitările pentru transportul de persoane și cel de mărfuri, 64.500 și 8.900 km pe an, reprezentanții industriei etichetează demersul ca fiind o himeră.
Vasile Ștefănescu, președintele Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România, COTAR: Noi nu am fost în stare 30 și ceva de ani să avem decât 1000 de km de autostradă și dumneavoastră credeți că până în 2050 vom avea o infrastructura electrică de încărcare și vom fi numai pe electric și electricul nu va costa bani bani până la urmă? Haideți să fim serioși.
Conform scenariului România Neutră, ţara noastră își propune să devină neutră din punct de vedere climatic în 2050, ceea ce presupune o reducere a emisiilor nete de carbon cu 99% în 2050, comparativ cu nivelul din 1990. Autorităţile susţin că România a început deja procesul de decarbonizare, iar emisiile au fost deja reduse cu 62% în 2019 față de nivelul din 1990.
Lasă un răspuns