Medicina naturistă foloseşte procedee neagresive, care pot opri fazele evolutive ale răcelii şi guturaiului.
În uz intern sunt recomandate ceaiuri fierbinţi, tincturi, siropuri, vinuri tonice, folosind plante medicinale cu proprietăţi corespunzătoare afecţiunii.
*ceaiuri antitermice cu soc, tei, busuioc, salvie, pir, ghinţură;
*ceaiuri sudorifice cu mentă, lumânărică, soc (flori şi fructe), gălbenele, frasin, brusture, ienupăr, isop, mesteacăn, muşeţel, băute, de preferat, seara la culcare;
*ceaiuri antitusive cu podbal, pătlagină, fenicul, ciuboţica cucului (rădăcini), sunătoare, trei-fraţi-pătaţi, urzică şi coada-şoricelului (luat cu Bitter suedez);
*ceaiuri emoliente cu tei, soc, cimbrişor, gutui.
Pentru prevenirea şi combaterea răcelii, ar fi indicat ca zilnic să se consume 2-3 căni cu infuzii călduţe din ceai verde (Camellia sinensis), cu un conţinut ridicat în vitamina C naturală şi flavonoide, care favorizează expectoraţia, previne infecţiile şi reacţionează cu radicalii liberi; la ceai se adaugă zeama de la o jumătate de lămâie şi puţină miere de albine.
Tot efect preventiv are tinctura de Echinaceea şi vinul tonic cu pelin, macerat 10 zile şi luat înainte de mese.
La durerile de gât este indicat decoctul din ceapă şi usturoi (1/2 kg ceapă şi 2 căţei), care se fierb într-un litru de lapte timp de 10 minute; după răcire se strecoară şi se adaugă un pahar de sirop de ridiche neagră şi o lingură de miere.
În faza incipientă, răceala se stopează cu infuzie de cimbrişor şi eucalipt şi tinctură de Echinaceea, care întăreşte sistemul imunitar şi împiedică înmulţirea virusurilor.
La răcelile şi guturaiul din timpul iernii se va consuma frecvent decoct din scoarţă uscată de salcie (2 linguri la 250 ml apă) sau din fructe uscate de măceş, cu fierbere 2- 3 minute şi îndulcire cu miere şi scorţişoară, având efecte datorită bogăţiei în vitamina C naturală, care întăreşte imunitatea organismului.
(Viață sănătoasă și tinerețe prelungită prin medicină naturistă, vol. 1)
*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte de a începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.
Lasă un răspuns